28.11.2015

Чи повідомив Міністр інфраструктури самого себе про недостовірність декларації свого заступника?


Наприкінці вересня Державна фіскальна служба (ДФС) України почала перевірку декларації першого заступника міністра інфраструктури України Володимира Шульмейстера. Про це йшлося у відповіді ДФС на запит видання Golos.ua.


«Щодо першого заступника міністра інфраструктури України Володимира Шульмейстера з урахуванням висвітлених у засобах масової інформації відомостей та алгоритму проведення перевірки… в даний час проводиться перевірка достовірності відомостей, зазначених у декларації за 2014 рік», — рівно два місяці тому Golos.ua цитував відповідь ДФС.

Тоді у відомстві уточнили, що в разі виявлення в декларації чиновника недостовірних відомостей, про це письмово будуть проінформовані органи, що займаються антикорупційною діяльністю, а також міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Як зазначалося, раніше журналісти виявили недостовірні дані в декларації про доходи Шульмейстера. Зокрема, за даними видання, чиновник майже вдвічі занизив площу будинку в Конча-Заспі і не вказав ще один будинок, розташований на його ділянці. Після низки публікацій у ЗМІ, Шульмейстер визнав, що подав невірно заповнену декларацію, назвавши це «технічною помилкою».
Також підкреслювалося, що декларування завідомо недостовірної інформації державним чиновником є кримінальним злочином (ст. 366 КК України «Декларування недостовірної інформації»), за яке передбачено до двох років позбавлення волі.

Раніше на журналістський запит Golos.ua Міністр інфраструктури України офіційно пояснив, що порушення в декларації Володимира Шульмейстера були допущені, оскільки їх не помітили в Державній фіскальній службі. «У разі встановлення за результатами перевірки недостовірності відомостей, зазначених у декларації, центральний орган виконавчої влади письмово повідомляє про це спеціально уповноваженим суб’єктам у сфері протидії корупції, а також керівнику органу, в якому працює відповідний суб’єкт декларування». — написав в своєму листі Андрій Пивоварський. Отже, чи повідомив Міністр «керівника органу, в якому працює відповідний суб’єкт декларування» (тобто самого себе) про недостовірність відомостей, зазначених у декларації Володимира Шульмейстера?

Ця відповідь міністра буда надана журналістам ще на початку вересня, втім Міністерство інфраструктури і досі не повідомило про результати перевірки декларації скандально відомого першого заступника міністра, що само по собі є серйозним порушенням. Якщо Шульмейстер не збрехав і зазначив у декларації достовірні дані — Мінінфраструктури має публічно зняти з нього всі підозри. Але у випадку, якщо цей державний чиновник задекларував завідомо недостовірну інформацію і таким чином здійснив кримінальний злочин — Міністерство не має цього приховувати, адже таким чином воно покриває злочинця.

Нагадаємо, останнім часом Володимир Шульмейстер був замішаний у низці гучних скандалів, пов’язаних із непрозорими конкурсами на посади гендиректорів державних підприємств. Зокрема, його звинувачували в брехні стосовно забезпечення прозорості конкурсу на посаду генерального директора «Укрпошти».

Варто зазначити, що в травні 2015 року виконуючий обов’язки начальника ДАІ України Олександр Єршов був звільнений за те, що не вказав у своїй декларації будинок.

Валентин Иванченко, для SKELET-info