18.09.2016

Ігор Смілянський вимагає від керівників філіалів 50 000 доларів за укладання контракту

Днями у м. Скадовську на Херсонщині відбулася ХІ Всеукраїнська спартакіада серед збірних команд працівників поштового зв’язку.

На відкриття Спартакіади приїжджав генеральний директор УДППЗ «Укрпошта» Ігор Смілянський. Перед тим він зобов’язав приїхати до Скадовська всіх директорів філіалів Укрпошти.


Втім, як виявилося вже в перший день Спартакіади 15 вересня, Смілянського цікавив аж ніяк не спорт і не спортсмени. Одразу після відкриття спортивних змагань, Смілянський зібрав директорів і почав їм розповідати що всі вони нероби, крадії, корупціонери та хабарники і залякувати, що «всіх посадить», що служба безпеки на кожного вже знайшла склад злочину і щоб вони краще самі зізналися в своїх злочинах.

Потім Смілянський зустрічався з директорами віч-на-віч і після нового залякування кримінальним переслідуванням, пропонував укладання або продовження контракту без конкурсу за умови, якщо керівник занесе Смілянському 50 000 доларів із «украдених в Укрпошти грошей».

«Мені відомо що ви вкрали набагато більше», - казав директорам Смілянський і додавав, що ці гроші з нього вимагають в Мінінфраструктури та Фонді держмайна для «якнайскорішого вирішення питання з корпоратизацією Укрпошти, якщо воно не буде вирішено в І кварталі 2017 – роботу втратимо ми всі».

Варто нагадати, що 2 місяці тому Смілянський анонсував проведення в вересні 2016 року конкурсів на посади директорів філіалів Укрпошти, але раптово скасував їх. Тепер причина відміни конкурсів стала зрозумілою – питання призначення і підписання контрактів з директорами філіалів будуть вирішуватися в «індивідуальному порядку».

Отже, з приходом Смілянського в Укрпошту повернулася корупція у її найпотворнішому прояві – через кадрові призначення. До речі, всіх своїх заступників Смілянський також взяв на роботу без конкурсів, незаконно призначивши їм величезні оклади – 300 тисяч гривень, і в цьому також вбачається корупційна складова.

Нагадаємо, громадянин США Ігор Смілянський приступив до роботи на посаді гендиректора Укрпошти 1 липня 2015 року, не маючи досвіду роботи на керівних посадах і в поштовій галузі. Перед тим він працював на низьких і другорядних посадах в сфері консалтингу - бухгалтером і консультантом.

Проте, на закритому конкурсі його було обрано гендиректором Укрпошти з посадовим окладом 333 000 гривень. Експерти вважають, що його призначення відбулося через корупційну схему, реалізовану за участі кадрової агенції Talent Advisors, якій Ігор Смілянський повинен виплатити 50% його річної зарплати у вигляді гонорару за своє призначення. Як відомо, керівник державної комісії, яка в закритому режимі обрала Ігоря Смілянського на посаду генерального директора УДППЗ «Укрпошта», одночасно є керівником кадрового агентства Talent Advisors.

Конкурсна презентація Ігора Смілянського була однією з найгірших серед конкурсантів: не містила жодних фінансових показників, передбачала приватизацію Укрпошти і скорочення 7000 поштовиків. Сьогодні Смілянський та міністр інфраструктури Омелян намагаються не згадувати про ту «переможну» презентацію і третій місяць поспіль розповідають, що в Смілянського нібито існує програма реформування Укрпошти, однак показати її не можуть.

Експерти та журналісти вважають, що призначення заступників Смілянського також відбувається через корупційну схему за участі Talent Advisors.

За матеріаламі First Truth & Transparency Committee